Seamless Integration

Located in Oakville’s Heritage District, this 1830s cottage had been renovated many times in the past. The current owners wanted to build a new addition that would complement and enhance the architectural character of the original structure (while removing the previous “enhancements”).

Before ATA could move forward, the firm had to address the many constraints imposed by the Oakville Heritage Committee. After addressing all concerns, ATA designed an interior with lots of space and an exterior that was modestly scaled. The addition itself seamlessly integrated with the original cottage – and even incorporated many of the architectural features from it.

The detailing was kept simple on the exterior, in keeping with the stature and period of the original house. The addition maintained the one-storey appearance as well so that it did not overpower the heritage property, the site or adjacent buildings.

The first phase of this project was to rehabilitate the original building. To do this, the existing additions (put in place by previous owners) had to be demolished without disturbing the original building. The structure then had to be lifted from its badly damaged stone foundation so a new concrete foundation could be set in its place. The roof required new reinforcements since the original rafters had saddled over the years. Considerable efforts were made to preserve the small cottage. The interior spaces were designed to flow from the original house to the new space.

Upon completion, this renovated home won an Urban Design Award of Distinction from the Town of Oakville.