A New Vision for Brampton

ATA was contracted by the City of Brampton to prepare design briefs for several new park buildings and, in one case, the renovation of an existing building in Chinguacousy Park. As part of the process, we included costs and an assessment of the potential LEED points for each of the buildings.

The Chalet/Clubhouse is the largest of the new facilities proposed for Chinguacousy Park. Its strategic placement – southeast of the ski hill and the mountain bike course, north of the beach volleyball courts, and overlooking the skateboard park further south – ensures that the public feels central to and part of the numerous activities surrounding it. The Chalet/Clubhouse has been designed utilizing the same vocabulary and materials as the other five structures.

The design for the Curling/Tennis Club renovation and addition integrates the building into the broader context of the park, nature and the new family of buildings (highlighting the new vision for Brampton). A contemporary architectural language is used to define specific elements and to integrate the building into the new vision for the park. The Curling/Tennis Club is the only proposed building that uses the existing facility as a starting point for the new development – and where two separate sports and two different clubs share the same space and facility.

The new athletic field and track for Chinguacousy Park provides both the park and the city with a facility for training – and a venue for track and field meets and football and soccer games. To support the new state-of-the-art field, a field house (near the Curling Rink/Tennis Club) overlooking both the proposed new outdoor ice rink as well as the new sports field was included in the plans. Given its proximity, there was opportunity through the design of the building to support these activities with a single structure that would have a very dynamic people-oriented approach.

The waterfront pavilion design is a distinct departure in appearance from the typical park field house facility that has been utilized by Brampton over the past few years. The design and style is contemporary and the proposed space (oriented toward the water) is dynamic, taking advantage of the three-season building use. A simple shed design, it features a sloping roof opening to the sky. The large expanse of glass on the north side of the structure allows ambient light to flood the public areas while avoiding the harsh summer sun. The tall wall of glass extends the view and creates an internal space that is quite striking.