St. Mark’s Church Rehabilitation

Posted on Jan 6, 2018 in New Projects

Construction continues into the new year of Phase I of the St. Mark’s Church rehabilitation. ATA will be continuing on Phase II to bring the building to its full use for the City of Hamilton (and the Durand Neighbourhood) by 2019.

heritage-news

Alexander Temporale, Principle in Charge
Michael Biljetina, Project/Design Architect
Jason Truelove, Job Captain

Master Planning and Urban Design

Posted on Jan 6, 2018 in New Projects

ATA is currently preparing a multi-phased mix use development within a major transportation hub. Working with both client and municipality, the building forms continue to evolve.

P:17-1238 - Auchmar House2-Construction Documents1-Architectural1-Design and Renderings1 Design Proposal17-1194 - Des

Two New Design Builds

Posted on Jan 6, 2018 in New Projects

ATA has had great success in designing office buildings. Working in partnership with project managers Maple Reinders for client Starlight Investments, ATA completed design concepts for two office buildings in Mississauga.

Matheson Ave v2 Crop

Matheson Avenue Office is a proposed design build project, which provides an additional 40,500 sq. ft. of rentable space to the underutilized site. Currently on the site is a 100,000 sq.ft office and warehouse space surrounded by similar types of spaces. Seeking to break away from a typical style in and around the area, ATA utilized the shape of the site. It resulted in a bent shape. The office building is then raised off the ground allowing it to float. The ground floor is set back and glazed, reinforcing the idea of elevating the building. Precast concrete panels wrap the building and frame the front, maximizing views. A hint of colour is used to create a visual contrast.

01 Century Drive

Similar to Matheson Avenue Office, Century Avenue Office is a proposed design build project with 100,000 sq.ft. of rentable space. It replaces an existing building on the site that was not feasible to expand due to the design and where it is located on the odd-shaped site. At first glance, the office building looks as if it’s split into two separate buildings; it is purposefully split, connected by the visual void of the curtain wall to divide the overall mass. Strip windows and precast concrete panels are used to visually elongate the building. Kalwall is proposed on the north and south side of the building to minimize the solid spaces. ATA was able to demonstrate that a new office building with an optimized floor plate would be more efficient.

Alexander Temporale, Architect in Charge

York University’s Centre for Sexual Violence – Response, Support & Education

Posted on Jan 6, 2018 in New Projects

ATA was appointed the architects for York University’s Centre for Sexual Violence – Response, Support & Education. It will be starting construction in January 2018. The firm has worked closely with many collages and universities to solve complex and sensitive issues.

york-news-1

Michael Biljetina, Senior Associate in charge

The Danish Pastry House

Posted on Jan 6, 2018 in New Projects

Rapid success has happened after The Danish Pastry House opened its first store and bakery in Oakville, designed by ATA. Exacting standards and great authentic Danish baking has created an exploding following for owner Anita Lauritsen. The latest location is in Union Station where line-ups are long.

010A8484   Union DPH

danish-pastry-news-2

danish-pastry-news-3

An article has been written about the new unit in BlogTO. Read it here.

danish-pastry-news-4

danish-pastry-news-5

danish-pastry-news-6

danish-pastry-news-7

danish-pastry-news-8

Mark Driedger, Senior Associate in charge

Flower City Seniors Centre

Posted on Jun 29, 2017 in New Projects

Flower-news

The Flower City Seniors Centre in Brampton is a meeting place for area seniors and runs specialized fitness, educational, dance, games and arts and crafts programs. The existing cafeteria is at capacity and will be expanded to meet the needs of the community. The new space has been designed to shade the interior in the summer and allow sunlight into the space during the winter months, while the sloped roof facilitates natural convection to efficiently exhaust CO2 from the space. The addition is now under construction.

Oasis on Mainway

Posted on Jun 29, 2017 in New Projects

Oasis-news

Created for Vrancor, Oasis is a 40,000 sq.ft. office complex  at the intersection of Mainway and Lampman in Burlington. The program consisted of maximizing the amount of commercial office space that could be developed on the site while maintaining a landscaped area of at least 25%. The client was looking for an innovative and flexible solution in a region that is dominated by box style offices and light industrial buildings. Oasis is comprised of two equal wings that extend from an entry courtyard, reminiscent of a Palladian structure. The second floor bridges the two sections and the ground level units are stepped to provide individual identity.

The light coloured metal panels and the rounded edges provide a clear contemporary quality. Two levels of parking are tucked into an existing landscaped berm at the rear of the property, separating the commercial and residential use.

Humber College Backfill

Posted on Dec 7, 2016 in New Projects

Humber_Blog_01

The scope of work for Humber Backfill “D” was to transform the windowless JF, Funeral Space into a bright and cheery daycare centre. It required the construction of a new link to connect FX with the existing daycare. ATA was able to tackle all of the challenging aspects of this project while completing the design assignment on schedule. The renovation included demolishing all existing rooms in the funeral service areas and creating new classrooms for the infants and toddlers; an observation room; a staff room; an office and other auxiliary rooms.

As the link encroached under an existing building, the College required that the link blend in, utilizing similar materials and colours. ATA’s use of BIM allowed the daycare staff to fully understand their new space prior to construction. The project is now ready for the daycare, which is reopening in early January of 2017. Photos of the project will soon be available.

High Park Nature Centre

Posted on Dec 7, 2016 in New Projects

HighPark_Blog_01

The study of the High Park Nature Centre is now complete. It is a three-part study that includes a cultural heritage evaluation; a due diligence report and a conceptual design and budget for the restoration and renovation of the building. It was critical that the design proposal meet the the needs of the expanding program. In the early 1900’s, the facility had an important role as a place for children with tuberculosis to recover. In time, the facility evolved into a summer school for underprivileged and undernourished children. Although the school no longer exists, the Nature Centre continues programs for children and people of all ages.

Saint Athanasius Community Centre

Posted on Oct 15, 2014 in New Projects

ATA_church_rendering_Blog_01
The Saint Athanasius Community Centre is a proposed 9,800sm (105,000sf) addition to the pre-existing Coptic Christian Orthodox centre in Mississauga, Ontario, Canada. The Saint Athanasius Community Centre is currently in the schematic design phase. The driving force behind the design has been to compliment the existing architecture of the two churches. The strong verticality of the existing structures is juxtaposed by the subtle horizontality of the new development. There will be a strong connection between street and building as the community centre creates a unique backdrop to the original church with views opening into the two-storey glazed performance space.